Sajtóközlemény

A WELLMED Magyarország Kft. és konzorciumi partnere 189,02 millió Ft támogatást nyert a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című pályázati kiíráson a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból (NKFI Alap). A projekt célja olyan diagnosztikai rendszer és orvosi műszer prototípus kifejlesztése, amely lehetővé teszi az apnoe gyanús betegek hatékony és gyors ambuláns diagnosztizálását.

A konzorciumvezető WELLMED Magyarország Kft. 2012-es megalakulása óta végzi egészségmegőrző eszközök kis és nagykereskedelmét, illetve egészségügyi műszerek, eljárások fejlesztését. Konzorciumi partnerünk pedig 2009 óta foglalkozik gyógyászati segédeszközök forgalmazásával. A két cég hosszú távú üzleti stratégiáját szem előtt tartva közös fejlesztési projektet indított, melyhez a KFI_16-1-2017-0257 azonosítószámú pályázat keretében 65,9%-os mértékű vissza nem terítendő támogatást nyert el 189,02 millió Ft összegben. Az összességében 286,85 millió forint összköltségvetésű, komplex kutatás-fejlesztési projekt várhatóan 2019. július 31-én zárul.

Becslések szerint az alvás alatti légzészavarok a populáció 3-5%-át érintik, gyermekeket és felnőtteket egyaránt. Magyarországon így kb. 300-400 ezerre tehető az alvási problémában szenvedők száma, akiknek könnyen megvalósítható, megbízható vizsgálatokra lenne szüksége. A fejlesztési projekt kardiovaszkuláris területen végzett hazai kutatási, fejlesztési eredményeket használ fel egy új generációs ambuláns alvászavar diagnosztizáló rendszer kialakítására. A kifejlesztendő rendszer több alapvetően fontos élettani paramétert rögzít, melyek alapján nagy megbízhatósággal megállapítható, hogy fennáll-e légzésszünet okozta alvási probléma a vizsgált páciensnél, illetve hogy milyen hosszan, és mikor volt légzésszünet az alvás folyamán, és az obstruktív vagy centrális eredetű volt-e. A kiértékelő program a mérési adatokból élettani paramétereket számít, ami pontosabb diagnózist tesz lehetővé, így a készülék segítségével gyorsabban és hatékonyabban lehet az alvási apnoe fennállását detektálni.

További információ kérhető:
Balasi Tamás
[email protected]